Ohlédnutí za adventem v MŠ

Dobu čekání na nejkrásnější svátky v roce jsme v mateřské škole zaplnili mnoha akcemi a připomněli si s dětmi nejeden lidový zvyk a tradici.

Dny do Vánoc nám odpočítával adventní kalendář umístěný v šatně MŠ, který zpříjemňoval čekání dětem i rodičům hravými úkoly a hádankami.

6. prosince nás na předvánoční atmosféru naladil koncert dětí ze základní umělecké školy pod vedením paní Jany Stackeové. Koledováním jsme zahájili i tvořivou dílnu 11. prosince, na které jsme společně s rodiči a dětmi vyrobili papírové ozdoby a nastrojili vánoční strom.

Do pečení lineckého cukroví se děti vrhly s chutí a radami, jak pečení cukroví probíhá s maminkami a babičkami doma. A i když se uždibovalo po kouscích již v průběhu vyvalování těsta, vypichování i následného lepení marmeládou, zbyly ještě dva plné talíře pro všechny, kteří přišli na vánoční dílničku. Perníčky jsme upekli „jen“ z papíru a ozdobili bílou temperovou barvou, radost však mohly působit na oknech omické sokolovny všem, kteří se zúčastnili sobotního vánočního jarmarku. Tam si ty opravdové perníčky děti nakonec nazdobily.

Kouzlu předpovídání budoucnosti, ke kterým tradiční zvyky Vánoc přímo vybízejí, jsme neodolali ani my v mateřské škole. Na to, co nás čeká v novém roce, jsme se ptali při rozkrajování jablíček, házení bačkorou či pouštění lodiček.

Vyvěštěné zdraví a štěstí, rodinnou pohodu a mnoho příjemných setkání v novém roce 2019 Vám za kolektiv MŠ Omice přeje Mgr. Marta Vašicová.

Článek byl publikován v lednovém čísle Omického zpravodaje.